Great Ocean Road

  /  Australien   /  Great Ocean Road
Great Ocean Road

Great Ocean Road er en 243 kilometer lang vejstrækning, som går mellem byerne Torquay og Warrnambool. Great Ocean Road snor sig igennem det sydaustralske landskab, hvor man bl.a. kører igennem skove, langs spektakulære kystlinjer og igennem hyggelige kystbyer. Great Ocean Road blev opført af hjemvendte soldater efter 1. Verdenskrig og er verdens længste krigsmindemærke.

Du kan vælge at køre hele ruten, hvilket jeg vil anbefale at man bruger 2-3 dage på, eller kun at køre noget af den. Vi boede i Melbourne og valgte at bruge byen som base for forskellige endagsture, heriblandt Great Ocean Road. Vi valgte at leje en bil og kørte ca. halvdelen af ruten – fra Loch Ard Gorge til Lorne. Fra Melbourne afgår der dagligt endagsturer med bus, men har man mulighed for at leje en bil og selv køre turen, vil jeg helt klart anbefale at man gør det.

Et rigtig godt tip, hvis man vælger selv at køre turen, er at starte turen på motorvej, ved at køre mod vest og køre selve ruten mod øst – mod Melbourne. På den måde ankommer man tidligt til nogle af de mest besøgte seværdigheder, og dermed undgår, at der er alt for mange andre turister, da busturerne typisk starter med at køre selve ruten, og tager motorvejen hjem.

Første stop: Loch Ard Gorge & The Razorback

Vi valgte at det første stop på turen skulle være Loch Ard Gorge og The Razorback. Området har nogle fantastiske udkigsposter, hvor man kan se de forskellige klippeformationer. Det var i dette område at skibet Loch Ard forliste da det blev knust mod Muttonbird Island tilbage i 1878, og er Australiens mest kendte skibsforlis.

Great Ocean Road Australia

Andet stop: Twelve apostles

Herefter kørte vi et stykke længere ned af kysten til hvad der nok er den mest berømte seværdighed på hele ruten – ”The Twelve Apostles”. Der er i virkeligheden kun 8 tilbage af kalkstens klipperne. Fra udkigspostene kan man virkelig betragte den dramatiske kystlinje. Hvis budgettet tillader, er der mulighed for at se klippeformationerne fra luften med en helikoptertur. Kom så tidligt på dagen som muligt, hvis du vil undgå de værste turist mængder.

Tredje stop: Gibson Steps

Man kan vælge at køre derhen, men det er en meget lille parkeringsplads, og da det er ulovligt at parkere på selve Great Ocean Road, så vil det bedste være at tage turen på gåben fra ”Twelve Apostles”. Turen starter bagved kiosken kaldes Great Ocean Walk og er 1,1 km lang og tager ca. 15-20 min. Fra udsigtsplatformen kan man betragte Gog og Magog, som er øgenavnene på de to 70 meter høje kæmpe kalksten klippeformationer som stiger op af havet – de er ikke en del af ”Twelve Apostles”. Hvis vejret tillader det, kan man tage turen ned til stranden via de 86 trappetrin udskåret i klippen også kaldet Gibson Steps. Turen ned (og op) er rimmelig anstrengende og ikke noget jeg vil anbefale at man gør hvis man er gangbesværet.

Fjerde stop: Cape Otway Lightstation

Et af de førende attraktioner på Great Ocean Road er fyrtårnet Cape Otway Lightstation, som er Australiens ældste fyrtårn, og det første glimt af fastlandet, som Australske migranter fik tilbage i det 19 århundrede.

Man drejer væk fra selve Great Ocean Road og kører ned ad en snæver og meget ujævn grusvej, hvor specielt mødet med modkørende busser og caravans kan være rimelig nervepirrende, da pladsen er træng.

Det koster 20 AUD at få adgang til området, men så har man til gengæld også mulighed for at komme en tur op i fyrtårnet, hvilket helt klart er en oplevelse – og lidt skræmmende hvis man ikke er så glad for højder. Over for fyrtårnet ligger der en hyggelig café, hvor du kan købe din frokost eller blot sidde og nyde udsigten med en kop kaffe.

Fyrtårnet er dagligt åbent mellem kl. 9.00 – 17.00.

Femte stop: Kennett River Koala Walk

Området er kendt for at det er et rigtig godt sted at spotte vilde koalaer. Vi var heldige at se en som sad i et træ lige i starten ved den store parkeringsplads. Denne bedste måde at spotte koalaerne er at parkere bilen i starten, og så gå op langs med Grey River Road, mens man kigger op i kalyptustræerne, som er deres foretrukne spise. Koalaer sover mellem 20-22 timer i døgnet, så forvent ikke særlig megen aktivitet fra deres side. Du kan også være heldig at se kakaduer og grønne papegøjer.

Sjette stor: Erskine Falls

Vores næstsidste stop på turen var Erskine Falls som ligger nord for kystbyen Lorne. Det 30 meter høje vandfald, kan nydes fra to udkigsposter; den øverste udkigspost, som er en ca. 5 minutter gåtur fra parkeringspladsen, eller fra den nederste udkigspost som kræver en lidt anstrengende tur ned ad 240 trapper til bunden af vandfaldet.

Syvende stop: Lorne

Lorne var vores sidste stop på turen, inden vi vendte tilbage til de store veje og kørte mod Melbourne. Lorne er en hyggelig by, med restauranter og caféer, og hvor man kan gå en tur nede på strandpromenaden. Vi spise et hyggeligt måltid inden vi trætte og rig på oplevelser kørte tilbage til Melbourne.

Der er rigtig mange spændende ting at langs med Great Ocean Road, det er derfor en rigtig god idé at planlægge hvilke stop man ønsker at gøre undervejs, inden man tager af sted. Turen kan gøres lige fra én dag til flere dage med overnatninger undervejs.

HUSK at medbringe rigeligt med vand, solcreme, gode sko som du kan stå fast i og en solhat på turen. I sommerhalvåret kan temperaturen stige til 40 grader og selvom havet køler, så genspejler havet solen, og man kan hurtigt blive forbrændt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments