De bedste lifehacks til at rejse til Amsterdam

  /  Rejsetips   /  De bedste lifehacks til at rejse til Amsterdam
kanaludsigt i amsterdam

Indholdsfortegnelse

Amsterdam er en af Europas mest charmerende og frie byer. Lad dig ikke forvirre af netværket af kanaler og cykelstier: Vi har samlet alle de vigtige tips om transport, mad, indkvartering og kommunikation med de lokale for at få din rejse til at forløbe problemfrit. Læs også vores guide om at rejse til Amsterdam, hvis du ikke allerede har gjort det.

Transport

Få mere at vide om de flyhacks, der gør det muligt for dig at komme mere komfortabelt rundt i Amsterdam:

 • Amsterdam = cykler. Ja, det er virkelig det mest bekvemme transportmiddel i byen på alle årstider. Navigationen er maksimeret, og hvert trafiklys har en separat knap til at tænde det grønne lys, som er specielt til cyklister. At have en bil i byen er en luksus på grund af skatter og dyr vedligeholdelse.
 • Hvis du beslutter dig for at købe en cykel, skal du være forberedt på at køre ansvarligt på den. Løft hånden, alt efter hvilken vej du skal dreje, så cyklisterne bag dig forstår, hvor du skal hen. Det er virkelig vigtigt for trafikken.
 • Det er først, når man prøver at parkere sin cykel, at man opdager, hvor store problemer Amsterdam har – alle pladser er som regel fyldt op. Vær tålmodig, og lad være med at spænde din transport fast det forkerte sted – for eksempel ved broen. Der er gratis parkeringspladser i flere etager i byen, som du trygt kan bruge (en af dem er ved Centraal Station). Sørg for at tjekke, at din cykels hjul er sikret med en lås, og at selve cyklen er spændt fast – de bliver meget ofte stjålet.
 • For alle andre er der sporvogne. De er, ligesom togene, meget stabile. Hvert stop har en resultattavle med den resterende ventetid. Den svigter aldrig. Inde i hver sporvogn er der, ud over chaufføren, en konduktør, som giver anvisninger, sælger en billet eller holder en interessant dialog i gang. Det er vigtigt: Kun kort accepteres. Dyrt, men du kan foretage et uendeligt antal skift og ikke kun bruge sporvogne, men også metroer og busser fra GBV-selskabet.
 • Forresten, hvis betalingsterminalen på sporvognen ikke virker, og du ikke har en billet, er turen officielt gratis.
 • Vigtigt: Cykler er ikke tilladt i sporvogne og busser. Du kan tage cykler med i metroen, men du skal købe en ekstra billet og holde styr på tiden – du kan ikke tage dem med i myldretiden, da passagererne ellers vil blive generet. Men du kan køre ned eller op med metroen i en komfortabel og rummelig elevator.
 • Hvis du går, så lad være med at træde på cykelstierne. Cyklister er de vigtigste mennesker på vejen. Du er nødt til at lade dem passere og holde dig væk, ellers er der risiko for, at du bliver ramt. Og forresten er der en cool separat knap ved trafiklyset, så du også kan skifte til grønt lys.
 • At rejse til en anden by kan gøres med tog. Du kan plotte en rute på NS transportselskabets hjemmeside, så du ved præcis, hvad tid og hvor toget kører fra, samt hvor meget billetten koster. Landet er ret lille, så rejsen tager ikke lang tid.
Amsterdam

Mad

Når du vælger, hvad og hvor du skal spise i Amsterdam, skal du overveje følgende nuancer:

 • Kaffeelskere kan glæde sig. Næsten alle steder brygges den perfekt, og der er masser af kaffebarer (ikke at forveksle med kaffebarer).
 • Glem ikke at prøve den berømte æbletærte (appeltaart). Det mest berømte sted er Winkel 43.
 • Om søndagen kan du finde gademarkeder (for eksempel Albert Cuypstraat i De Pijp), hvor du ikke kun kan købe tøj, men også lokal gademad, som bestemt er værd at prøve. I de små boder kan man finde sild med løg, pommes frites (frietjes), de berømte vafler med varm sirup (stroopwafels) og små luftige pandekager med flormelis (poffertjes).
 • Hollænderne elsker at friturestege alt. Hvis du vil have en billig snack, kan du f.eks. kigge efter FEBO-butikker, et sted med automater, hvor du kan købe alle slags kroketter samt burgere, pommes frites og bitterballen-frikadeller.
 • På mange caféer er menuerne tidsbaserede: Du kan ikke komme kl. 14 og bestille suppe, hvis den står i afsnittet “middag”. Man er nødt til at vente til kl. 18.
 • Hvis du kommer til caféen for at arbejde og tager en bærbar computer med, er det meget sandsynligt, at du bliver flyttet til et fælles “arbejdsbord”. På plussiden er der helt sikkert masser af stikkontakter og søde mennesker.
 • Portionerne er ofte meget store. Du kan bestille en ret til to og spare penge.
 • Det er ikke nødvendigt at give drikkepenge til tjenerne – de er allerede inkluderet i prisen på regningen.
 • En anden måde at spise på budget er at gå i supermarkedet. Heldigvis er de gode i Holland: masser af salater af alle slags, snittede og rene grøntsager og frugter, sammensatte smoothie-blandinger – generelt alt til en bekvem livsstil. Du kan lave en salat derhjemme på et øjeblik, fordi de allerede har gjort alt arbejdet for dig. Selv kylling kan forberedes og skæres ud i omkring fem forskellige krydderier. Vigtigt: Hav adgang til en oversætter, for alle produkter er mærket på hollandsk. Madredskaber, mikroovne og varmt vand kan også findes i butikken.
 • Du kan føle dig som et hollandsk barn ved at prøve en traditionel morgenmadsret – toast med smør og chokoladekrymmel (hagelslag). Du kan finde denne ret på nogle caféer, eller du kan lave den selv; du kan købe krymmel i supermarkedet. Du vil blive overrasket over, hvor mange typer hagelslag, der findes.

Indkvartering

Indkvartering i Amsterdam er et separat emne, og det er ret svært at spare penge, men der er også nogle godbidder her:

 • Det er meget dyrt at bo i Amsterdam. En seng på et hostel koster omkring 40-50 euro pr. nat. Lejligheder starter ved €110 pr. nat; tættere på centrum bliver de dyrere. Det er bedst at bo lidt længere væk fra Amsterdam – det er roligere og billigere. Du kan komme ind til byen ret hurtigt med de samme transportmidler: cykel, sporvogn og tog.
 • Trapperne i husene skråner i en meget stor vinkel. Vær forsigtig, især om natten.
 • Når du forlader lejligheden, behøver døren ikke at blive lukket med en nøgle – den lukker af sig selv.
 • Glem ikke at sortere dit affald! Hvis du ikke bor i centrum, skal du kigge efter underjordiske skraldespande i nærheden af dit hus; der er fire af dem: papir og pap, plastik, glas og ikke-genanvendeligt affald. Der er også en underjordisk genbrugsspand til tekstiler, hvis du leder efter den.
Amsterdams centrum

Andre ting 

Her er et par andre lifehacks, der hjælper dig med at rejse i Amtserdam uden hovedpine:

 • Før du går ind i en butik, på en café eller på et museum, så undersøg deres åbningstider. Populære ikke-arbejdsdage: Søndag, mandag og tirsdag.
 • Tjek omhyggeligt, hvilke betalingsmetoder der er tilgængelige der, hvor du skal hen. På grund af den ekstra skat på internationale Visa- og Mastercard-kort accepterer mange steder kun kontanter og Maestro-kort fra lokale banker. Der er også steder, som slet ikke tager imod kontanter. Det er bedst at spørge kassereren eller tjeneren på forhånd, så du ikke får problemer.
 • Engelsk er næsten lige så vigtigt her som det lokale sprog, hollandsk. I skolerne begynder de at undervise i det, når man er 4 år gammel, så alle taler det meget flydende. Der vil helt sikkert ikke være nogen problemer med kommunikationen.
 • Selvom Holland er et meget frit land, skal du respektere skiltene i byens centrum. Det er ikke alle steder, du må drikke alkohol og ryge.
 • Hvis du har brug for hjælp, er du velkommen til at gå til politiet. De er venlige, høflige og klar til at svare på alle spørgsmål.
 • Lad dig ikke skræmme af hollændernes ligefremhed; det er deres særlige træk.
 • Tag en genanvendelig vandflaske med på din gåtur. Der er vandfontæner i parken, og du kan også bede en café om at fylde dem for dig. Det er gratis, hvis du spørger pænt.
 • I april og oktober kan du i hjertet af byen, Dam Square, køre i karruseller, smage på lokale søde sager og bare have det sjovt.
 • Tag varmt tøj på, vejret er meget omskifteligt.
 • Forudbestil de museer, du gerne vil besøge; ellers kan du med stor sandsynlighed ikke få en plads.
 • I Amsterdam kan du også besøge nogle museer gratis. For eksempel på det gratis ostemuseum, hvor turisterne ud over en interessant rundvisning ofte tilbydes en smagsprøve på hollandske specialiteter. På den ældste hollandske diamantfabrik, “Gassan”, arrangeres der gratis guidede ture af en times varighed. Her får du fortalt om diamantindustrien og vist forskellige smukke sten. Men det mest interessante er muligheden for at besøge værkstedet og selv lære nogle af finesserne i kunsten at arbejde med sten. Glem bare ikke at tilmelde dig turen på forhånd.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments