Guide til miniferie i Budapest

  /  Ungarn   /  Guide til miniferie i Budapest
img_2224-e1508962221957

Budapest har alt – fantastisk mad, shopping, kulturelle oplevelser og mulighed for ren afslapning. Mit hjerte faldt pladask for denne skønne østeuropæiske perle og det er bestemt ikke sidste gang jeg besøger byen. Byen er fantastisk til en romantisk ferietur med dit livs kærlighed eller en hyggelige venindetur. Det sidste var netop hvad jeg gjorde. Vi havde næsten 5 hele dage i Budapest, hvilket var en passende længde til både sightseeing, shopping og afslapning. Men det er også en by man sagtens kan besøge på en forlænget weekendtur.

Heltepladsen i Budapest

Transport

Med direkte fly fra København tager det lidt under 2 timer at komme dertil. Liszt Ferenc-lufthavnen ligger ca. 20 km fra Budapest centrum og turen ind til selve Budapest foregår enten med minibus (airportshuttle) som kan bookes hjemmefra eller i lufthavnen eller med det offentlige, som først er en lufthavnsbus ind til metro-endestationen Kőbánya-Kispest og derfra metroen ind til byen.

Hvis du vælger at tage bussen og metroen skal der købes 2 sæt billetter – én til bussen og én til metroen – som købes i lufthavnens ankomsthal. Husk at gemme billetterne på hele turen, da du flere gange vil blive bedt om at vise billetterne. Billetten hele vejen ind til centrum koster 1060 ungarske forint hvilket svarer til ca. 26 kr.

Historiske omgivelser

Budapest er en sammensmeltning af bydelene Buda på den ene side af Donaufloden og Pest på den anden. Pest er den “moderne” del hvor man finder shoppegader og elegante caféer, hvor Buda er præget af mange historiske bygninger og mindesmærker.

Vi havde booket os ind på det historiske Hotel Gellért der ligger på Buda-siden. Hotellet er for længst ovre sin storhedstid, men trods et hotel som bar præg af at være slidt var der rent og pænt og med et utroligt venligt personale. Som gæst på hotellet har det også den fordel, at man har ét besøg i det berømte Gellért-badet inklusive i prisen for sin overnatning.

Hotel Gellért ligger i den sydlige ende i forhold til de øvrige seværdigheder, men byens størrelse gør det nemt at bevæge sig rundt til fods, men man kan også sagtens tage metroen rundt. Hotel Gellért ligger for foden af Gellérthøjen, og mens man bevæger sig op, kan man fra forskellige udsigtsposter få et fantastisk view ud over Donau og Pest-siden. Det anbefales at besøge højen sidst på eftermiddagen/først på aftenen for at undgå det største mylder af turister, og så er det et fantastisk sted at se solnedgangen. Gør nogle stops undervejs op og nyd den betagende udsigt.

En gade i Budapest

Seværdigheder

Hele 9 broer krydser Donau og en af de mest spektakulære er den grønne frihedsbro, som ligger modsat Hotel Gellért. Mens man går hen over den grønne metalbro mærker man rystelserne fra de gule sporvogne som kører henover. På den anden side ligger Den Store Markedshal, som er et meget eftertragtet besøg for turister. Indenfor kan man købe alt hvad hjertet begær. Nederste etage er fyldt op med stande, som sælger alverdens frugt, kød, grønsager, ost osv. Perfekt for indkøb, specielt hvis man bor i lejlighed, eller vil købe ind til en frokost man vil nyde i en park senere. På den øverste etage findes der alle mulige forskellige boder med brugskunst, tøj, smykker og en del såkaldte turistfælder, men det ideelle sted hvis du vil købe nogle lokale gaver med hjem.

Fiskerbastionen er helt klart et sted du ikke må springe over. Det hvide snoede anlæg langs borghøjens kant er som taget ud af et eventyr, og man har en fantastisk udsigt til Parlamentet og Skt. Stefan-basilikaen på Pest-siden.

På Pest-siden finder man Skt. Stefan-basilikaen hvor der er gratis adgang, samt det arkitektoniske smukke Parlament Når man går fra Parlamentet og ind mod centrum langs med Donau floden, kommer man forbi et af de mest hjerteskærende monumenter jeg har set længe. Skomonumentet består af en lang række af forskellige bronzesko henslængt langs bredden af Donau, og symbolisere de mange henrettelser der fandt sted under 2. Verdenskrig hvor Nazisterne skød og smed ligene af flere tusinde ungarske jøder ned i Donau floden.

Parlamentet i Budapest
Parlamentet i Budapest

Hvis du besøger Budapest med børn eller opholder dig i længere tid, så kan et besøg i Budapest Zoo klart anbefales. Budapest Zoo ligger i Byparken som er et grønt areal på 1,2 km2 og er et godt sted at tage hen med børn, eller hvis byen bliver for varm.

Budapest Zoo

Luksus og forkælelse for krop og sjæl

Budapests mange badeanstalter og kurhoteller gør byen til verdens største kurby. Badene ligger spredt rundt i hele byen, og de er helt sikkert et besøg værd. Under vores besøg besøgte vi Gellért-badet og Széchenyi-badene. Desværre var Gellért-badets udendørsområde ikke åbnet, men indenfor var det meget flot og eftersom vi kom tidligt om formiddagen var der endnu ikke kommet så mange, hvilket gjorde at der var dejligt med plads i de forskellige varmtvandsbade. Gellért-badet har betydeligt færre bade end Széchenyi-badene, men derimod synes jeg at omklædningsforholdene var meget bedre og hygiejniske i Gellért-Badet.

Széchenyi-badene, er det største og mest populære af Budapests termiske bade. Det er kendetegnet ved de gule bygninger, og har 15 indendørsbade og 3 udendørs. Hvis vejret ellers tillader det, kan man ligge i liggestolene rundt om de forskellige udendørs pools og nyde solen.

Et rigtig godt råd er at huske klipklapper, håndklæde og specielt badehætte hvis du gerne vil svømme i de store aflange bassiner. Det er dog også muligt at leje det hele derhenne.

Udover at tilbyde afslapning for krop og sjæl, byder Budapest også på nogle af de mest fantastiske kulinariske oplevelser. Byen kan bryste sig af flere Michelin restauranter og med meget lavere priser end herhjemme, burde de fleste kunne få plads i budgettet til et besøg – men husk at bestille bord hjemmefra, nogle er det dog også muligt at bestille hos direkte dernede. På de fleste restauranter og caféer bliver der automatisk lagt 12% service oven i beløbet, så er man fri for at sidde og regne ud hvad man skal give i drikkepenge.

Jeg har samlet en liste over steder som helt klart er et besøg værd! – Velbekomme

 • Costes downtown – er en del af Costes brandet og fik tildelt en Michelin stjerne i 2017. Her kan man få morgenmad, frokost og middag. Cortes Downtown kan med fordel besøges til frokost hvor de tilbyder en Business Menu som er en 3 retters menu til ca. 200 kr.
  5 Vigyázó Ferenc Street, Budapest 1051
 • Liberté – blev vores foretrukne morgenmadssted, hvor Eggs Benedict, belgiske vafler og advokadosandwich blev nydt sammen med en kold limonade eller varm Chai Latte. Caféen som ligger i den nordlige del af byen, kan besøges både til morgenmad, frokost og middag.
  8 Aulich street, Budapest 1054
 • Borbíróság – er en fantastisk lille vinbar, som har et lille udsøgt menu kort. Fantastisk betjening og mad som er en Michelin restaurant værdi.
  Csarnok Tér 5, Budapest 1093
 • Pampas – nogle gange så har man altså bare brug for en god bøf, hvilket dette argentinske steakhouse opfyldte 100%. Stedet har en utrolig hyggelig atmosfære og et vinkort der nærmest er en roman værdi.
  6 Vámház krt, Budapest 1053
 • Trattoria Toscana – en italiensk perle som ligger lige ud til Donau, ganske tæt på Fredsbroen. Pastaen er himmelsk og vinen udsøgt. Man skal være ude i god tid hvis man vil være sikker på at få et bord, men ellers så kan man bestille en pizza som take-away.
  Belgrád rkp. 13, Budapest 1056
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments