Rejseguide: Det nordvestlige hjørne af Indien “Den gyldne trekant”

  /  Indien   /  Rejseguide: Det nordvestlige hjørne af Indien “Den gyldne trekant”
Jaipur

Tilbage i 2011 var jeg på en 10 dage rundrejse i det nordvestlige hjørne af Indien, det også såkaldte ”gyldne trekant”, som udgør nogle af Nordindiens mest populære seværdigheder og turistattraktioner.

Spændende, frustrerende, fattigt, mangfoldigt og unikt er bare nogle af de mange indtryk man gør sig igennem sin rejse i Indien. Indien er et fascinerende land at besøge, hvor man bliver mødt af en kæmpe gæstfrihed. Kulturmæssigt har jeg ikke besøgt noget sted, som har været så anderledes fra min egen, hvilket helt klart er det som gør Indien så speciel.

På min rejse rundt i det nordvestlige hjørne af Indien, besøgte jeg bl.a. Delhi, Pushkar, Jaipur, Rathambhore og Agra. Rejsen rundt foregik både med tog og bus, og i denne rejseguide har jeg samlet nogle af højdepunkterne fra min rejse. Jeg har også lavet en liste med rejsetips, om hvad der er godt at vide når man rejser til Indien.

Delhi

Turen startede i den indiske hovedstad Delhi, som bedst kan beskrives som en enorm heksekedel af mennesker, bygninger, smalle stræder, lugte og farver. Byen er delt op i to; den gamle bydel ”Old Delhi” med sine smalle gader og mylder af menneskeliv, og det nye ”New Delhi” med sine bredde boulevarder, smukke haveanlæg og storslåede bygninger som leder tankerne tilbage til den gang Indien var en britisk koloni.

Vi var bl.a. på Cykelrickshawtur igennem basarens gyder som bestemt ikke var nogen særlig rar oplevelse. Der hang en stærk kvalm lugt af råddent affald i luften derinde, og temperaturen på 40 grader hjalp bestemt ikke på det. Men man får et realistisk billede på hvordan største delen af Delhis befolkning lever.

Jama Mashjid

Jama Mashjid er Indiens største moské og blev opført i midten af 1600-tallet og ligger i den gamle bydel. Moskeen som er opført i sandsten og marmor er omdrejningspunktet for Delhis muslimer.

Husk at være passende tildækket – ingen bare ben eller arme.

Vi var desværre kun i Delhi en enkelt dag, så nåede ikke at opleve så meget af byen. Den nye del blev derfor kun oplevet igennem vinduet i bussen.

Pushkar

Byen Pushkar er ikke nogen stor by og er mest kendt for Pushkar søen som er én af Indiens helligste og det siges at alle rettroende hinduer bør besøge Pushkar mindst en gang i deres liv. Der er en helt særlig stemning når man står nede på kanten af søen, og man fornemmer roen som noget helt særligt, i forhold til mange andre byer og områder i Nordindien. Desværre er byen og området præget af de mange helligemænd, som prøver at lokke penge ud af turisterne. De kan godt til tider virke ret truende.

Den hellige sø – Pushkar Lake

Jaipur

Jaipur er også kendt som den lyserøde by. Byen har ikke altid været lyserød, men fik først sin karakteristiske farve i 1883. I modsætning til mange andre Indiske byer, så består Jaipur af brede og retvinklet veje. Byen er også kendt for sine mange byporte og basarer. Der er utrolig mange spændende ting af se og besøge i og omkring Jaipur, så jeg vil klart anbefale at man bliver et par dage i byen.

Jaipur City Palace

Jaipur City Palace fungerer i dag både som palads og museum. Dette ekstravagante og velbevarede palads udgør næsten 1/7 af den lyserøde by, og består af en blanding af gårdspladser, bygninger og haver der er spredt ud over området. Paladset var tidligere bolig for byens maharajah og er stadig bolig for Jaipurs kongefamilie. I dag kan man se paladset fine samling af historiske tekstiler, kostumer, rustninger, våben og værdifulde tæpper, kronregalier, smykker og håndskrifter.

Vindenes Palads

Jaipurs mest fotograferede seværdighed er Vindenes Palads eller Hawa Mahal, som i virkeligheden ikke er et palads, men en 5 etages pyramideformet facade med 953 nicher og vinduer bygget i 1799 i forlængelse af City Palace. Det siges, at det blev bygget så de adelige konkubiner kunne betragte gadelivet fra deres skjul bagved de fint udskårne skærme.

Jantar Mantar

Dette udsædvanlige astronomiske observatorium fra det 18. århundrede er en del af UNESCO’s verdensarvsliste og består af 16 kæmpe geometriske instrumenter. Området er utroligt velbevaret, og man kan gå rundt i mellem de mange kæmpe store instrumenter.

Amber Fort

11 km nord for Jaipur ligger byen Amber og det imponerende næste syv-århundrede gamle Amber Fort (Amber Palads) der ligeledes er på UNESCO’s verdensarvsliste, og var tidligere hovedstaden for området, inden den blev flyttet til hvad der i dag er Jaipur.

Amber Fort ligger placeret på et klippefyldt bakkedrag og fra toppen af det overdådige Amber Fort er det en imponerende udsigt ud over det bagvedliggende ørkenlandskab. Fortet og paladset er udelukkende bygget af røde sandsten og hvis marmor.

Turen op af bakken til fortet kan foregå på gåben op ad cementerede trapper eller på ryggen af en bemalet elefant. Der har de senere år været stor fokus omkring elefanternes forhold, og den behandling som mahutterne (elefantførerne) udsætter dem for. Jeg vil derfor opfordre til, at man modstår fristelsen og i stedet tager turen op på gåben.

Ranthambore Tigerreservat

Til trods for at bestanden af tigre er voldsom tilbagegang så er nationalparken Ranthambore den nationalpark i Inden hvor der er størst chance for at se en tiger i naturen. Udover tigre kan man være heldig at spotte leoparder, og parken bl.a. også hjemsted for hyæner, antiloper, hjorte og vildsvin.

De fleste bor på hoteller som ligger i udkanten af reservatet, og tager så på safariture ind i Ranthambore i jeeps, hvor lokale guider prøver at opspore tigrene. Det siges at der er 50/50 chance for at spotte tigre. Jeg var desværre ikke så heldig at se en, men vi så friske spor fra dem. Når man bor på hotel i udkanten af reservatet, får man at vide at man efter mørkets frembrud, ikke må bevæge sig udenfor da både tigre og leoparder godt kan finde på at gå rundt i området og tage en dukkert i hotel poolen.

Der er begrænset med pladser på safariturene som foregår tidligt om morgenen og igen sidst på eftermiddagen, hvor dyrene er mest aktive. Det vil være muligt at reservere igennem hotellet, men for at være helt sikker på en plads, er det bedst at booke hjemmefra.

Fatehpur Sikri

I dag er Fatehpur Sikri også kendt som den ”forladte by”. Fortet som blev opført af mughal-kejseren Akbar, står i dag tilbage som velbevarede ruiner der omfatter paladset og den kongelige Jama Masjid-moské. Fatehpur Sikri er på UNESCO’s liste over vores Verdensarv.

Agra og Taj Mahal

Turen rundt i ”den gyldne trekant” blev afsluttet med at besøge Agra og ikke mindst det formidable Taj Mahal.
At opleve Taj Mahal var helt klar turens højdepunkt. Jeg har tidligere skrevet et indlæg om Taj Mahal og Agra, som du kan læse her.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments